FAQ

Cum știm dacă copilului îi este frig sau cald?

frig sau cald

Dacă sănătatea copilului ține de modul în care este îmbrăcat micuțul, atunci adulții sunt responsabili pentru informarea corectă și înțelegerea doleanțelor piciului în materie de ținute. Medicul neonatolog-pediatru, Mihai Stratulat îți spune despre cea mai simplă, dar cea mai eficientă metodă de a afla dacă copilului îi este frig sau cald.

Bine de știut! „La nou-născuți predomină sistemul nervos parasimpatic. Cel care răspunde de glandele sudoripare. Acest lucru explică și motivul din care cei mici, în primele luni de la naștere, foarte des transpiră. Iar în moment ce se evaporă transpirația, micuții se răcoresc.”

Important pentru părinți:

Verificăm năsucul și, în general, corpul. „Punem palma pe pieptul copilului: dacă e cald – micuțul se simte bine, dacă e fierbinte și transpirat, atunci ar fi bine să-i mai scoatem din haine, dacă e rece, îl îmbrăcăm.

Dacă mânuțele și piciorușele sunt reci, ar fi bine să-i îmbrăcăm ciorăpei și mănușițe.”

Căciuliță și ciorăpei… „dacă se află în odaie, nu e nevoie de căciuliță. În perioada caldă, afară, nu e nevoie nici de una nici de alta. În perioada rece, mama se orientează după indicii termometrului.”

 

Sursa: Eumama