FAQ

Cum previi și tratezi iritația provocată de scutec

scutec

Bebelușii au piele gingașă și sensibilă, astfel că, în majoritatea cazurilor, expunerea la umezeală și mediul închis al scutecului poate contribui la o iritație localizată și la dermatită de scutec.

Pentru a evita una dintre cele mai cunoscute probleme de piele ale bebelușilor, medicul neonatolog-pediatru, Mihai Stratulat vine cu sfaturi pentru părinți:

„Pentru a preveni iritația, recomand la fiecare schimbare de scutec folosirea unei creme, care conține oxid de zinc de 10 %. Mai cu seamă, aceasta trebuie aplicată la încheieturi și între pliuri.

Dacă, totuși, iritația și-a făcut apariția, în primul rând, trebuie să facem diferență dintre iritația de scutec și iritația provocată de Candida, infecție fungică, prezentă în urină și fecale.”


Cum facem deosebirea?

„De regulă, dacă în primul caz iritația se manifestă printr-o roșeață, atunci cea provocată de Candida se manifestă prin prezența unor puncte roșii.”


Tratament:

Iritație de scutec: „Aplicăm o cremă ce conține oxid de zinc de 40%.”

Iritație provocată de candida: „În acest caz aplicăm o cremă antifungică.”

Din remedii naturiste: „Uleiul de cătină are un efect de regenerare foarte efectiv. Prin urmare, poate fi o soluție bună în lupta cu iritațiile.”

 

Însă, există și modalități de prevenire a iritațiilor:

Schimbarea cât mai frecventă a scutecului. „Aceasta este prima şi cea mai importantă recomandare pentru prevenirea îmbolnăvirii pielii din zona scutecului.”

Spălarea zonei genitale la fiecare schimbare de scutec.

Copilul va fi lăsat cu funduleţul la aer, fără scutec măcar 10-20 de minute după fiecare schimbare de scutec.

• Folosirea unei creme, care conține oxid de zinc de 10 %. „Se aplică, la fel, la fiecare schimbare de scutec.”

Nu folosiţi scutece foarte strâmte!

 

 

Sursa: Eumama