Noutăți

Urechea infundata sau dopul de cerumen: Dr. ORL Ofelia Ivasi iti explica totul despre igiena urechii

Cerumenul are rolul sau bine stabilit, insa blocarea unui dop de cerumen la nivelul canalului auditiv este una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere a auzului.

 

Cerumenul este o secretie fiziologica lichida produsa de glandele sebacee si ceruminoase din conductul auditiv extern. Acest secret contine: apa , substante minerale, lipide , grasimi neutre, colesterol, acid acetic, fosfatide, proteine, pigment. Are o culoare galben-aramie , nu este solubil in apa, se oxideaza in timp si este eliminat prin masticatie.

 

Cerumenul se secreta la toate varstele. El are rolul de a proteja urechea externa, captand impuritatile din conductul auditiv extern si impedicand astfel dezvoltarea bacteriilor. Lubrefiaza pielea conductului auditiv extern , mentine un pH adecvat al pielii si asigura pastrarea elasticitatii membranei timpanice. Cand secretia este normala , cerumenul formeaza o pelicula extrem de subtire pe fata interioara a conductului auditiv extern. Atunci cand aceasta secretie dispare,apar otitele externe (deoarece pielea din interiorul conductului auditiv extern se usuca si se descuameaza).

 

Dopul de cerumen rezulta din acumularea secretiilor glandelor ceruminoase situate in portiunea anterioara a conductului auditiv extern. O parte din secretul ceruminos auricular ramine in conductul auditiv extern , se usuca si formeaza o pelicula subtire, aderenta la piele. Tegumentul se descuameaza periodic, se amesteca cu secretul ceruminos ramas si astfel se formeaza dopul de cerumen.

 

Cauzele formarii dopului de cerumen:
– un conduct auditiv extrem de ingust (in special la copii)
-practicarea sporturilor acvatice (inot)
-o hipersecretie de cerumen(cerumenul se secreta in cantitati mult mai mari decat in mod obisnuit )
-pilozitatea excesiva din conductul auditiv extern(corelata de obicei cu varsta )
-activitatea prelungita in medii cu praf ( agricultori,soferi)
-folosirea betisoarelor pentru curatarea conductului auditiv extern
-folosirea castilor sau a dispozitivelor hands-free.

Dopul de cerumen se intalneste frecvent la persoanele cu proteze auditive.

 

Simptomatologia consta din:
-senzatia de ureche infundata
-discomfort auricular(datorita prezentei unui corp strain in conductul auditiv extern)
-durere auriculara persistenta , suportabila , de lunga durata ( in caz de otita durerea auriculara este violenta , apare brusc si copilul plange permanent)
-scaderea auzului la urechea afectata
-acufene(zgomote in urechi),in special la persoanele mai in varsta.

30 % din persoanele in varsta au probleme de auz datorita acumularii excesive de cerumen.

10 % din consultatiile serviciilor de urgenta ORL sunt determinate de durerile provocate de acumularea cerumenului.

 

Diagnosticare si tratament

Diagnosticul va fi stabilit de medicul specialist ORL.
La copiii mici, prezenta secretiilor ceruminoase cleioase in conductul auditiv extern poate fi confundata cu otita medie acuta secretorie.

In caz de otita apare febra(temperatura ridicata-38*C) , in timp ce in cazul dopului de cerumen febra nu este prezenta.

Dopul de cerumen poate fi inlaturat prin spalaturi auriculare cu apa calda (numai in cabinetul ORL)

20-25% dintre copii au nevoie de curatarea conductului auditiv extern.

In cazul unui dop de cerumen uscat, acesta va fi inmuiat in prealabil cu solutie de apa oxigenata 3%. Lavajul auricular nu se permite daca membrana timpanica este perforata.

 

Nu incercati niciodata sa extrageti excesul cu diverse obiecte ca betisoare(acestea nu sunt sterile),chibrituri sau ace de par. Puteti leza mucooasa conductului auditiv extern sau membrana timpanica, iar cerumenul se va fixa mai adanc in ureche.

 

Pentru eliminarea excesului de cerumen se recomanda folosirea unor solutii medicamentoase, ca A-Cerumen. Acest preparat contine surfactanti cu actiunea emulsifianta. Surfactantii se fixeaza de cerumen, il fragmenteaza si il solubilizeaza. Astfel , A-Cerumenul ajuta la eliminarea dopurilor de cerumen si previne formarea acestora. Produsul nu prezinta toxicitate si este indicat la toate varstele(incepand cu copiii mai mari de doi ani si jumatate). Singura contraindicatie este perforatia de timpan.

 

Sursa: Perfecte.md