Băița bebelușului – unul dintre cele mai importante ritualuri ale zilei, moment de joacă și relaxare, contact emoțional între părinte și copil.
În scopuri profilactice, poți adăuga în apă infuzie de plante medicinale. Care sunt acestea, ne spune Dr. pediatru, Mihai Stratulat.
„Pregătim apa de baie a bebelușului. Aceasta trebuie să fie de temperatura corpului micuțului, 36,5-37,5 de grade Celsius. Ulterior, adăugăm infuzia de plante și îmbăiem copilul.”
„În prima lună de viață a micuțului, planta de bază la băiță – mușețel. Este antiseptic, de aceea îi va face micuțului doar bine. În combinație, mama poate adăuga, în cantități mici, și alte plante.”
Coaja de stejar, dentita. Aceste plante au acțiuni dezinfectante și acționează pozitiv asupra sănătății pielii copilului.
În cazul dermatiei, coaja de stejar nu se recomandă, căci usucă pielea.
Levănțica, melisa. Calmează, normalizează somnul.
Salvia. Este o plantă medicinală cu proprietăți antiseptice.
Sarea de mare se recomandă atunci când copilul are o tendință spre hipotonie, căci are efect de tonifiere a musculaturii. Mai mult, se folosește și în cazul în care copilul are sindromul distoniei vegeto-vasculare.
În acest caz se recomandă o combinație dintre băița cu plante medicinale și sare de mare.
O zi facem băiță cu sare de mare, altă zi – băiță obișnuită, fără adaosuri, cealaltă – băiță cu sare de mare.
În primele 6 luni îmbăiem copilul în fiecare zi.
De fiecare dată când îți îmbăiezi bebelușul, vorbește cu el. Dacă nu știi ce să-i spui, încearcă să-i povestești ce faci în acele momente. Celor mici le face plăcere să li se vorbească. Unde mai pui că le stimuleaza și creierul!
Sursă: Eumama