Toaleta bebelușului este un tabiet important pentru sănătatea copilului. Pentru că e micuț, acest important procedeu îi revine părinților. Iar pentru a nu-i crea disconfort piciului, Mihai Stratulat vine cu sfaturi de preț, lucruri pe care ar trebui să le știe fiecare adult despre igiena bebelușului.
Curățim năsucul
La igiena nazală a bebelușului foarte mult contează și umiditatea aerului din odaie.
Umiditatea aerului recomanată – 60%.
În cazul în care acest indicator este respectat, curățarea năsucului va fi făcută dimineața și, puțin probabil, pe parcursul zilei dacă mama observă că micuțul respiră greu. În caz contrar, igiena năsucului va fi făcută mult mai des.
Ai nevoie de:
• Soluție fiziologică sau soluție izotonică.
Mod de curățare:
Mama picură soluția fiziologică/izotonică în năsucul bebelușului. În urma strănutului, orificiile se curăță.
Dacă copilul nu strănută, recurgem la pompă sau aspirator nazal.
Dacă copilul este răcit, de trei ori pe zi curățim năsucul cu soluție salină hipertonică.
Nu folosi, în niciun caz:
• Bețișoare igienice
• Bețișoare improvizate din vată
Semn că bebelușul necesită o curățare a năsucului: zgomot în respirație.
Curățim urechiușile
În timp ce copilul suge sânul, de la mișcarea mandibulei are loc propulsarea cerumenului spre exterior.
„Mama trebuie să aștepte până când cerumenul va ieși la suprafață. Doar atunci, cu bețisorul de vată, îl elimină atent.”
Nici în timpul băiței nu intervim în conducta auditivă. Ba dimpotrivă, ne străduim să evităm accesul apei în urechiușile bebelușului.
Importat! În cale spre exterior, cerumenul curăță canalul auditiv de impurități.
Curățim ochișorii
Acest lucru se face dimineața, atunci când micuțul se trezește. Cu un disc de vată înmuiat în prealabil în apă călduță sau în soluție fiziologică, mama îi șterge ochișorii de la colțul exterior spre colțul intern al ochiului.
Astfel, toate impuritățile ajung în canalul lacrimal, iar, ulterior, sunt eliminate prin cavitatea nazală.
Igiena organelor genitale
Igiena organelor genitale la băieți are loc automat, în timpul băiței, fără retragerea forțată a prepuțului bebelușului.
„Unele mame mai încearcă să retragă prepuțul, iar când văd o substanță albă în interior încearcă să o spele. Mămici, e vorba de smegmă, care, de altfel, are rolul de a proteja organul genital de infecții. Nu încercați să interveniți în procesele fiziologice ale organismului.”
În cazul fetelor, se întâmplă ca scaunul să murdărească smegma, o colorează din alb în galben. Este binevenit mama să verifice periodic între labii. La necesitate, să spele această substanță cu apă călduță, din față spre spate.
Sursă: Eumama