Diareea este cea de-a doua cauză a mortalității la copii sub vârsta de 5 ani, după pneumonie, cu 1.5 milioane de decese pe an. Cu alte cuvinte, 1 din 5 decesuri între copii este cauzat de diaree.
Anual, 2.5 miliarde de copii suferă de diaree. Incidența cazurilor de diaree este cauzată de vârsta fragedă a copiilor și epidemiile sezoniere.
Câteva studii efectuate de oamenii de știință au arătat că soluțile orale de rehidratare și suplimentarea cu zinc sunt capabile de a reduce aceste cifre semnificativ. Începând cu anul 2004, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă folosirea zincului împreună cu restul măsurilor anti-diareice în tratamentul acestei afecțiuni. În ciuda acestor recomandări OMS și a multor studii ce demonstrează eficiența suplimentării cu zinc, există încă multe țări care nu au reușit să implimenteze teoria în practică, inclusiv Republica Moldova.
De ce diareea, o afecțiune care poate fi ușor tratată și prevenită, continuă să cauzeze atâtea decese? Reducerea acestor numere depinde de măsurile preventive, vaccina rotarvirus, folosirea soluțiilor orale de rehidratare și, nu în ultimul rând, de suplimentarea cu zinc. Doar 39% dintre copiii cu diaree primesc tratamentul recomandat de OMS, ceea ce este foarte puțin.
Diareea cauzată de deficiența severă de zinc a fost observată în mod primoridal în țările în curs de dezvoltare, cărora se adresează și Republica Moldova. Studiile au arătat că suplimentarea cu zinc au redus durata diareei acute cu 15% și diareea persistentă cu 24%.
Aceste descoperiri despre suplimentarea cu zinc pot fi comparate cu descoperirea din anii 1980, când s-a demonstrat că soluțiile orale de rehidratare au un efect pozitiv asupra tratamentului diareei.
În anul 2004, WHO și UNICEF au emis o declarație comună cu recomandări despre tratamentul diareii:
- Pentru părinți:
- Hidratați cu soluții orale de rehidratare și multe lichide
- Dacă alăptați, nu întrerupeți alăptarea
- Recunoașteți semnele de deshidratare și duceți copilul la spital pentru hidratare intra-venoasă sau alt tratament, în caz că vedeți aceste simptome la copil
- Oferiți copilului 20 mg de zinc pentru 10-14 zile (10 mg pentru copii sub 6 luni)
- Pentru personalul medical
- Sfătuiți părinții să ofere lichidele necesare copilului, de îndată ce a început diareea
- Tratați deshidratarea severă cu soluții orale de rehidratare sau cu introducerea intravenoasă a electroliților
- Încurajați continuarea alăptării
- Folosiți antibiotice doar în cazurile necesare
- Oferiți copilului 20 mg de zinc pentru 10-14 zile (10 mg pentru copii sub 6 luni)
De ce zincul e atât de important?
Zincul este cel mai omniprezent element implicat în metabolismul corpului uman, facilitând funcțiile celulare, catalitice și structurale. Rolul său este de ușura sintetizarea proteinelor în configurații tridimensionale ce configură creșterea intrauterină, în copilărie și adolescență. Zincul are un rol important în perpetuarea materialului genetic, sintetizarea acidului ribonucleic și divizarea celulară. Nu în ultimul rând, zincul are un rol esențial în normașizarea funcțiilor gastrointestinale și imunitare.
Cele mai frecvente cauze ale dificienții de zinc includ:
- Consum prea mic de zinc în dieta zilnică
- Pierderi crescute de zinc
- Malabsorbții intestinale
În natură, zincul se găsește în crustacee, pește, carne roșie, fasole, boboase, nuci, ouă și produse lactate. Zincul este absorbit de organism mai bine din produsele animale sau suplimente speciale.
Dacă oferiți copilului suplimente de zinc pentru 10-14 zile la rând, studiile arată că riscul de a avea diaree în următoarele 3-4 luni scade ccu 34%. Mai mult ca atât, zincul va avea și un efect preventiv al infecțiilor respiratorii, scăzând riscul apariției acestora cu 45%!
În diaree, zincul acționează ca un agent anti-diareeic, având următoarele beneficii:
- Îmbunătățește absorbția apei și electroliților de intestin
- Regenerarea epiteliului intestinelor
- Crește nivelul enterocitelor
- Crește răspunsul imunitar
Suplimentarea cu zinc este sigură, eficientă și nu este scumpă. Unicul efect advers cunoscut este voma, fiind atribuită gustului metalic al suplimentelor. Doza recomandată este de 10 mg pentru copii sub 6 luni și 20 mg pentru copii peste 6 luni.
Obligator a fi administrat 10-14 zile!!!!