Mihai Stratulat despre Angină pe Înțelesul Părinților

11/01/2018
Mihai Stratulat

Foarte des ne confruntăm cu prezumția, precum că angina necesită tratament obligatoriu cu antibiotic. Din fericire, nu este chiar așa. Mihai Stratulat vine cu o explicație pentru părinți despre clasificarea anginei și cum ne dăm seama cu ce tip ne confruntăm.

Dl doctor a postat clasificarea anginei pe grupul Ask a Doctor de pe Facebook:

1. Angina micotica (candida): depuneri albe, fara febra.
2. Angina virala: gat rosu fara depuneri si febra 37-40°C. Poate fi cu vizicule cu lichid sau afte, preponderent pe cerul gurii, pe o parte si alta de ovula (omulet) – Herpangina sau Angina herpetica.
3. Angina mixta (virala + micotica): gat rosu cu depuneri albe si febra 37-39°C.
4. Angina bacteriana: gat rosu cu depuneri alb-galbui sau albe, febra, deobicei febra 39-40°C. P.S. Copilul pana la 1 an nu face angina bacteriana!

Acum apare intrebarea cum tratam?

1. Angina micotica – nu necesita tratament, deobicei depunerile dispar in 1-2 saptamani, daca nu dispar, antimicotice (ex. Fluconazol).
2. Angina virala – tratament simptomatic: scadem febra si multe lichide + stropim in gat doar in febra >39°C si doar la copilul mai mare de 1 an.
3. Angina mixta – ca la Angina micotica si cea virala.
4. Angina bacteriana – necesita tratament cu antibiotic doar in cazul in care este cauzata de streptococ (Beta-hemolitic). In acest caz se da testul rapid la streptococ, inclusiv si pentru a face diferenta dintre Angina mixta si bacteriana. Daca testul este pozitiv – se da antibiotic. În cazul in care iese negativ, se asteapta a 4-a zi, cand febra trebuie sa cedeze, in caz contrar (febra se mentine inalta si in a 4-a zi) se da antibiotic (intodeauna se incepe cu Augumentin).

P.S. Noi toti suntem purtatori de bacterii in gat, se trateaza doar atunci cand este angina! Dupa tratament bacteriile oricum o sa ramina…

Testul rapid la streptococ este deja disponibil în cadrul Clinicii Pediatrica!

Posted in FAQ by admin