Dr. Dorina Agachi despre Rinitele alergice

02/05/2018

Dacă întâmpinarea noului sezon înseamnă şi întâmpinarea strănutului abundent, a nasului înfundat şi a ochilor înlăcrimaţi, atunci s-ar putea ca copilul dvs. Să sufere de o alergie sezonieră!!!

Deci, cum poate un părinte să știe dacă copilul lui are o răceală sau dacă este o reacţie alergică manifestată prin rino-conjunctivită? Şi ce ar trebui să facă dacă suspectează că este vorba de  alergie sezonieră? 

Am întrebat despre aceasta de Dr. Dorina Agachi, medic pediatru, pentru a ne oferi informații despre simptomele, pașii pe care părinții trebuie să îi urmeze și tratamentele pentru alergiile sezoniere.

 

Primavara este frumoasă, dar este şi un moment cheie al anului pentru alergiile sezoniere. Pe măsură ce plantele eliberează polen, mii de copii cu polinoză, exprimată cel mai frecvent prin rino-conjunctivită, încep să lăcrimeze și să strănute. Rinita alergică se caracterizează printr-o inflamaţie acută sau cronică a mucoasei nazale. Incidenţa acestei afectiuni este de aproximativ 80-90% în populaţia globului, preponderant fiind afectate persoanele cu vîrstele între 5 şi 25 ani.

Rinita alergică apare datorită unor reacţii imunologice excesive în prezenţa unor substanţe străine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei şi cantitatea de alergeni influenţează în mod decisive apariţia şi agravarea simptomatologiei.

Alergenii pot fi: praf (acarieniiexistenţi în acesta), polen, mucegai, puf, pene, par, scame.

Cel mai mare declanșator al alergiilor de primăvară este polenul.

Copacii, ierburile și plantaţiile eliberează aceste bobine mici în aer pentru a fertiliza alte plante. Când pătrund în nasul unei persoane alergice, ei declanşează sistemul de apărare a organismului.

Sistemul imunitar percepe polenul drept pericol și eliberează anticorpi care atacă alergenii. Aceasta duce la eliberarea de substanțe biologic active, numite histamine, în sânge. Histaminele declanșează curgerea nasului, lăcrimarea ochilor, strănutul foarte frecvent și alte simptome care sunt cunoscute familiilor care au copil alergic.

Cu ajutorul vântului, polenul poate călători kilometri, deci nu este vorba numai de plantele din cartierul sau curtea dvs.

Conținutul de polen în aer este deosebit de ridicat în zilele cu vînt puternic, când acesta strange granulele mici de polen și le transport prin aer. Pe de altă parte, zilele ploioase, spală alergenii. Anume acestea sunt acele zile de primăvară frumoase, ușoare, de care poţi să te bucuri fără griji alături de copilul tău la plimbări în aer liber.

Simptome

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanşează o reacţie inflamatorie care antrenează dilatarea vaselor sangvine şi creşterea secreţiilor la nivelul mucoasei nazale: strănut, prurit nazal, rinoree apoasă, obstrucţie nazală.

Rinita alergică este deseori asociată cu o conjunctivită, precum şi cu alte patologii cum ar fi: sinuzita, astmul bronşic, polipoza nazală, etc.

Tipuri de rinită alergică

Febra fînului – este o formă de rinită alergică sezonieră, care deseori se asociază cu conjunctivita. Apare îndeosebi primăvara şi vara. La începutul primăverii, cauza majoră o reprezintă polenul, în timp ce vara, cauzele sunt fînul şi ierburile. Semne distinctive sunt: strănuturi, mîncărimile şi scurgerile fluide şi transparente din cavitatea nazală, ochii roșii şi înlăcrimaţi cu senzație de mâncărime. Unii copii pot avea simptome mai subtile, cum ar fi sforăitul pe timpul nopții sau schimbarea vocii.

Rinita alergică perenă – durează tot timpul anului. Este deseori asociată cu patologia de tip astm bronşic. Este cauzată de alergeni prezenţi în mod constant în mediul înconjurător: acarieni din praful de casă (saltele, perne, covoare, fotolii, etc), mucegaiuri, pene, scuame animale, etc. Persoana cu rinită alergică perenă pare tot timpul că este răcită. Criza se poate declanşa dimineaţa şi se poate repeta de mai multe ori pe zi.

Tratament 

 •  O serie de medicamente pot atenua simptomele rinitei alergice. Se administrează pe cale orală, spray-urinazale, siropuri, etc.
 •  Antihistaminicele: actionează asupra procesului inflamator, asupra secreţiilor nazale, pruritului, strănutului.
 •  Decongestionantele nazale: în asociere cu medicaţia antihistaminică, scad de asemenea secreţiile nazale şi diminuează procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale. Sunt prezente în farmacii sub formă de comprimate, spray-urinazale, siropuri. Administrarea acestora este indicată ca o metodă temporară.
 •  Corticosteroizii nazali: sunt antiinflamatorii ce blochează reacţia alergică. Se indică în cazurile extreme cînd terapia cu antihistaminice este ineficientă, îndeosebi în rinitele alergice perene.

Câteva sfaturi pentru a ţine departe efectele alergiilor în timpul sezoanelor de polen:

 1. Minimizați activitățile în aer liber dimineața devreme, între orele 5.00-10.00, acesta este timpul în care polenul se răspândeşte cel mai mult.
 2. Țineți geamurile mașinii închise în timp ce conduceți.
 3. Nu agățați lenjeria de pat sau îmbrăcămintea afară pentru a se usca.
 4. Spălaţi mîinile şi faţa şi schimbaţi hainele după ce v-aţi jucat afară.
 5. Faceţi un duș înainte de culcare pentru a preveni interferarea polenului cu somnul.
 6. Asigurați-vă că luați medicamente conform recomandărilo rmedicului.
 7. Minimizați expunerea copilului la fumul de ţigară: nu fumați în preajma copilului sau în casa dvs.
 8. Utilizați perne, covoare, sau alte așternuturi hipoalergenice.

Dacă copilul dvs. are o alergie sezonieră sau astm bronșic – sau bănuiți că o are – trebuie să vă consultați cu medical pediatru al copilului, care poate trata multe cazuri generale. S-ar putea însă să existe situații în care copilul dvs. va fi trimis pentru consultaţia unui alergolog sau pulmonolog.

În timp ce alergiile și astmul nu pot fi vindecate (încă), tratamentele moderne și medicamentele devin din ce în ce mai bune, ceea ce face posibilă transformarea sezonului de strănuturi al copilului într-o experiență fericită în aceste luni calde.

 

Mulţumim medicului pediatru Dorina Agachi, pentru suportul informaţional acordat în scopul creării acestui articol.
Posted in Noutăți by admin