Ask a Doctor: Pneumonia ascunsa – Mit sau Realitate?

20/02/2017
Pneumonia ascunsa

Deseori, din pacate, multi dintre cei ce se adreseaza la unii doctori, sunt diagnosticati cu Pneumonie. Pneumonia ascunsa este una dintre cele mai populare diagnose. Dar pe cit de populara, pe atit de neadevarata este aceasta afectiune.

Iata parerea d-lui Doctor Mihai Stratulat, expusa pe popularul grup Ask a Doctor, referitor la pneumonia ascunsa:

Nu exista pneumonie ‘ascunsa’!!! Nu poate fi pneumonie daca copilul nu are:

  1. Febra
  2. Tusa productiva (umeda)
  3. Analiza de singe buna (cu leucocite in limitele normei)
  4. Copil activ cind nu are febra.

Daca unul din aceste 4 puncte lipseste atunci nu aveti pneumonie!!!

Voi o sa-mi spuneti „La radiografie arata ca este…!” Dar eu o sa va intreb „Ce arata radiografia?” Un proces inflamator? O suprapunere de mai multe tesuturi? Acumulari de sputa?

Pneumonia este un proces inflamator bacterian, de aceea noi trebuie sa avem schimbari in analiza de singe! Pneumonia apare pe cale descedenta, adica infectia coboara de sus in jos, de aceea copilul trebuie sa aiba bronsita neaparat! Si pentru ca aceasta bronsita sa treaca in pneumonie, trebuie sa fie si febra! Doar copiii cu sistemul imun compromis (ex. cei cu Hiv/Sida) pot sa nu faca febra sau in analiza sa fie totul cit de cit ok!

Mai exista si asa numitele pneumonii atipice, cele virale, pe care eu le numesc bronsite obstructive sau cele cauzate
de Mycoplasma pneumonie sau Clamydia pneumonie, care tot pot lua Pneumonia ascunsaforma unor bronsite obstructive, apar la radiografie, copilul are sau nu febra si analiza poate fi ok – cele virale necesita tratament somptomatic si celelalte tratament special cu AB in forma de suspenzii (sirop) pentru 3-5 zile…

99% din toate infectiile respiratorii acute sunt cauzate de virusi si nu necesita AB! Bronsita netratata trece si de la sine timp de 1 luna, tratata trece in 2-3 saptamani! Nu necesita AB!

 

Posted in FAQ by admin