Ask a Doctor – Despre Tuse Fără Febră

02/03/2017
Tuse

O temă foarte des discutată pe grupul Ask a Doctor se referea la tuse. Dl doctor Mihai Stratulat și-a expus de multe ori părerea la acest subiect, precum urmează:

” Tuse fără febră înseamnă BRONȘITĂ (fie simplă, fie obstructiva). Aceasta este cauzată în 99% (peste tot în lume) de către VIRUS! Deci nu necesită AB!

Bronșita acută simplă netratată trece într-o lună, tratată-în 2-3 săptămâni!!! Se începe cu o tuse uscată- 2-3 zile, apoi devine umedă. Părintii fac inhalații, tusea devine mai abundentă și mai deasă pentru aproximativ 4-5zile, apoi se domolește puțin și se observă mai mult dimineață, la efort fizic sau seara. Treptat, aceasta dispare!

Tusea se tratează bine cu inhalații cu soluție salină de 0,9-2,5% (în dependență de caracterul tusei: uscată sau umedă) fără a mai da și alte siropuri și a fugi repede la Doctor să asculte plămânii! Nu avem ce asculta! În plămâni e curat!!!Tuse

Bronșita obstructivă (cu ‘hârcâială’ și șuierat) necesită o abordare mai specifică. Aceasta necesită inhalații cu soluție salină de 4% și, în dependență de ce se aude în BRONHII, poate necesita antiinflamatoare și bronhodilatatoare. Dar nu necesită AB!!!

Dacă tusea se menține umedă cu aceeași intensitate mai mult de 2 săptămâni în bronșită acută simplă sau obstructivă, se presupune că în proces este implicată și Mycoplasma pneumonie sau Chlamydia pneumonie. Copilul va da analize pentru aceste bacterii și, în funcție de rezultatele analizelor, doctorul va prescrie tratament cu AB special pentru aceste bacterii, în sirop, 1 dată/zi-5 zile!

Deci, fără PANICĂ cînd copilul tușește, dar nu are febră! Și Nu este nevoie să mergeți fiecare 2-3 zile la Doctor pentru a fi ascultat, nu este ce asculta.”

 

 

Posted in FAQ by admin