Ask a Doctor: Despre tuse, pneumonie și antibiotice

28/03/2017
tuse, pneumonie

Dacă ar fi să facem o statistică a postărilor de pe Ask a Doctor, cu siguranță ați observa că prevalează cele în care mamele se îngrijorează de subiecte precum tuse, pneumonie și antibiotice.

Scenariul este destul de simplu: mama merge la doctor cu un copil care tușește. După anumite investigații, copilul e diagnosticat cu pneumonie și i se prescrie antibiotic. Desigur, Mihai Stratulat a încurajat întotdeauna părinții să fie informați, spre binele copiilor. de aceea cuvintele ”tuse, pneumonie și antibiotice” nu e necesar să fie folosite mereu în același context!

În continuare, vedeți o sinteză a celor mai importante sfaturi din partea dlui Doctor referitor la aceste subiecte:

”Luând in considerație numărul mare de postari cu tuse umedă, de lungă durată (>14 zile, cu aceeași intensitate) sau tuse umedă care se repetă des (mai ales cele obstructive) este bine să dați câteva analize:
1. IgG si IgM la Mycoplasma pneumonie și Chlamydia pneumonie.
2. IgE tot.
3. Analiza la paraziți: Ascaridoza, Goardiaza, Enterobioza (mai cu seama Ascarida).

 • Pneumoniile se întîlnesc foarte rar, iar pneumoniile pe stânga și mai rar de tot!
  Câte pneumonii ați avut voi – părinții acestui copil, dar buneii? Și copii de boschetari nu au avut atâtea pneumonii cât au avut copii voștri, care sunt corcoliți si îngrijiți ca lumea!
  Diagnosticul de pneumonie pus la radiografie nu este unul întodeauna veridic!
 • Câte mame ar putea confirma că am scos diagnostice de pneumonie confirmate la radiografie și copii sunt acum bine-merci? Și eu am vazut unele radiografii și credeam că, când o să ascult copilul, o sa fie caraul și copilul trebuie să fie moleșit, cu febră înaltă, tuse, etc., dar când vedeam copilul – totul era complet invers! Și am zis atunci că mai întâi ascult și văd copilul, apoi ma uit la radiografie…
  Copilul trebuie să aibă febră mare, tusa productivă, respirația diminuată în plămâni, starea apatică și somnolență și abia la a 3-4 zi să poate de presupus pneumonia! Se mai dă și o analiză de sînge, unde trebuie să avem leucocite mărite… Toate acestea pus cap în cap ne permite să punem diagnoză de pneumonie! Se poate de trimis și la radiografie să confirmăm diagnoza!
 • Dacă copilul tușește doar, fără febră nu este pneumonie și nu este nesar de auscultat copilul, în plămâni totul va fi curat!
 • Febra mare (chiar și 40ºC) în prima zi nu este motiv de chemat ambulanța! Mai des ambulanța o să va ducă la spital și tot așa de des o să vă pună diagnoză de pneumonie, internați pe 7 zile cu AB i/m! Deobicei virozele debutează cu febră mare, care o să se mențină 72 ore apoi poate să cedeze! Ex.:
 • I-III zi-39-40ºC
 • IV-V zi-38-39ºC
 • VI-VII zi-37-38ºC
 • VIII zi-1-2 ori 37ºC
 • IX zi-febra să dispară…
 • AB nu o să va ajute dacă este viroză sau febră înaltă! Și să nu credeți că dacă ați administrat AB-gata-i-ați făcut bine copilului. Foarte des administrarea AB coincide cu perioadă în care într-o viroză febră trebuie deja să scadă și părinții cred că AB a ajutat… Asta este coincidență!
 • Dacă copilul a făcut cîteva zile febră, apoi 1-2 zile nu a avut și apoi a revenit febra-Este reinfecție virală! Tratați simptomatic în continuare!
 • Dacă copilul Dstra. tușește, Dstra. îi faceți de exemplu inhalații și într-o zi a apărut febra-asta nu este pneumonie! Tot reinfecție virală este!
 • Pentru bebelușii mai mici, harciitul din năsuc și tusea rară-nu este pneumonie! Cauza mai frecventă a hirciitului este fie reflux gastro-esofagian, fie dacă este în perioada erupției dentare-de la salivă și mucușori!!!
 • Țineți minte: dacă a ieșit o analiză rea, repetați-o în alt laborator!
 • Amigdalita acută catarală (virală), laringo-faringită (gît roșu și răgușeală), laringo- traheo-bronșită acută (glas răgușit și tuse uscată lătrătoare, că din butoi), bronșită acută și bronșită obstructivă (tusa productivă) nu se tratează cu AB! Ele sunt cauzate de viruși, cu foarte mici excepții (laringo-traheo-bronșită stenozanta, cu geamăt expirator și insuficiență respiratorie-se administrează și AB, dar iarăși, nu tot timpul)!
 • Tusea de lungă durată, fie ea uscată sau productivă, tot nu este pneumonie și nu duce la pneumonie, dacă nu este febră! Trebuie căutată cauza: alergie, paraziți, reflux gastro-esofagian, vegetații adenoide, Mycoplasma sau Chlamydia pneumonie…
 • Uitați de fraza să-i dau ceva să nu evoleze răceala mai departe!!! O să evolueze așa cum are de evoluat!!! Uitați de fraza că dacă copilul are muci sau a început să tușească, dar nu are febră, ‘ma tem să nu se agraveze, să se ducă în pneumonie’… Nu se va duce!!! Chiar și cînd are febră, este rar cînd aceasta poate să se complice în pneumonie!
 • Respirația deasă nu este un semn de Pneumonie!
 • În primele 3-4 luni de viață unii bebeluși respiră cîteodată mai des, cîteodată mai rar, uneori parcă opresc respirația pe cîteva secunde-se numește respirație puerilă!
 • La cei mai mari, respirația deasă se întîlnește în febră și în unele patologii că Bronșiolită și Bronșită obstructiva și laringită stenozanta, dar astea nu-s pneumonii. Plus că copilul mai face în aceste cazuri și insuficiență respiratorie (geamăt expirator sau weezing, încordează tare cutia toracică că să tragă mult aer în piept și se vede accentuat spațiul dintre coaste, sub stern, deasupra sternului…)! ”

Cam atât pentru moment despre tuse, pneumonie și antibiotice. Multă sănătate!

 

Posted in FAQ by Stratulat Mihai