Noutăți

Totul despre zinc – beneficii, studii și surse

zinc

Zincul este un mineral important in cresterea copiilor. El este adesea trecut cu vederea de parinti cand vine vorba de alimentatia lor. Contribuie din plin la cresterea normala a celor mici si are si alte beneficii in combaterea unor boli grave. Deficienta de zinc la copii este asociata cu boli cronice severe. Organismul nostru nu poate produce zinc, de aceea sursele alimentare sunt deosebit de utile. Deficienţa de zinc este una dintre cele mai comune deficienţe de minerale întâlnite în zilele noastre

Care sunt beneficiile zincului in sanatatea copiilor?

Zincul are rolul de a activa celulele albe din sange, care au rolul de a combate infectiile. Acesta ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protectia impotriva virusurilor si altor germeni care pot ataca sanatatea copilului.

Virozele  poate fi partial atribuita infectarii cu rinovirusi, cauza cel mai des intalnita. S-au efectuat investigatii amanuntite pentru a determina rolul ionilor de zinc (Zn2+) in tratamentul racelii. Zn2 + reduc permeabilitatea membranelor celulelor epiteliului olfactiv, fara a le distruge, astfel Rinovirusii care se ataseaza de epiteliul olfactiv nu patrund in epiteliul nazal, si nu se inmultesc. Pe lângă toate acestea, zincul sprijină sănătatea sistemului imunitar deoarece influenţează producţia de celule T (celulele distrugătoare de viruşi şi bacterii).

Aceste studii au demonstrat ca durata racelii poate fi scurtata daca se adminstreaza zinc in primele 24 de ore de la declansarea simptomelor

Zincul contribuie si la mentinerea unui nivel normal de zahar in sange pentru ca stimuleza pancreasul sa produca insulina.

Zincul isi aduce contributia si in: digestie; diabet; combaterea stresului; metabolism; acnee; vindecarea ranilor. Diaree– conform celor mai recente recomandari ale OMS, 2 princicpii de baza se recomanda in tratarea diareei: solutii pentru hidratarea orala si suplimente de zinc.

Mai nou, el si-a demonstrat beneficiile si in dezvoltarea cognitiva sau intelectuala a micutilor. Se pare ca isi aduce contributia si la dezvoltarea gandirii micutilor si in imbunatatirea performantelor scolare ale acestora. Are un rol esential in imbunatatirea memoriei si ajuta la concentrarea mai buna a micutilor in diverse activitati.

Doza zilnica recomandata pentru copii depinde de mai multi factori. De aceea este important sa mergi la medic inainte de a da suplimente cu zinc celor mici. Portia zilnica se incadreaza intre 2 si 9 mg pe zi, in functie de varsta, starea de sanatate si particularitatile medicale.

Ce alimente contin zinc? Prin procesare, zincul din alimente este distrus. De aceea nu este indicat sa oferi copiilor alimente gata preparate sau semi-preparate industriale.

Cele mai bune surse de zinc pentru copii se gasesc in legume, produse de panificatie din cereale integrale si alte cereale. Alte alimente cu zinc sunt: oua; lapte; carne rosie (de vaca, rata, curcan, vita si miel); boabe de soia; alune; cartofi; unt de arahide; seminte de susan; cocos; ciocolata neagra (cacao). Spanacul. Minunata legumă este sursa ideală de zinc şi fier.
– Seminţele de dovleac sunt gustarea potrivită pentru remedierea carenţei de zinc. Într-un pumn de seminţe avem aproape 50% din necesarul asigurat.
Care sunt semnele deficientei de zinc la copii? Deficienta de zinc poate pune probleme mari in dezvoltarea si cresterea copilului. Aceasta poate duce la retard mental, probleme ale oaselor si articulatiilor si la malnutritia copilului. Semnele principale ale deficientei sunt: caderea parului; intarzierea vindecarii ranilor; diareea; oboseala; scaderea in greutate; petele albe de sub unghii; pierderea simtului olfactiv sau al gustului; tulburari de somn; inapetenta.
În cazul în care aveţi imunitatea scăzută, este recomandat să folosiţi suplimente.

 

Un articol de dna doctor Dorina Agachi