Ask a Doctor – Despre Investigația Radiologică

13/03/2017
investigația radiologică

Probabil ați observat cum de multe ori, când părinții se adresează la specialiști cu copilul care tușește, aceștia trimit copii să facă investigația radiologică.

Investigația radiologică convenţională (RX) este una din cele mai utilizate şi comune tehnici de investigaţie imagistică practicată în medicina curentă. Metoda de examinare radiologică este atraumatică şi permite obţinerea unor imagini ale structurilor anatomice din interiorul corpului omenesc, cu ajutorul radiaţiilor X, în vederea diagnosticării cu acurateţe a afecţiunilor pacientului.

Totuși, dl doctor Mihai Stratulat nu aprobă investigația radiologică la copii, fără temeiuri serioase. Iată care este opinia dumnealui vis-à-vis de această examinare, expusă pe Ask a Doctor:

”Investigația Radiologică (Radiografia sau Renghenul) este ultima investigatie care trebuie facută. Ea nicidecum nu stabilește diagnoza, din experiența proprie și din spusele unei Doamne Dr. Imagist, pe care o stimez și îi mulțumesc pentru ceea ce m-a invatat!

Unii vor zice ca nu am experienta, iar eu am sa le zic:
1. Am avut parte de cea mai bună școala în Neonatologie și Pediatrie – școala TATĂLUI meu – care a fost cel mai bun Neonatolog și Pediatru în RM, recunoscut peste tot in lume!!!
2. Cind consulți câte 15-20 copii pe zi de vreo 3-4 ani – credeți-mă am vazut multe și m-am convins de multe!!!
Și să mai știți un lucru foarte important: chiar daca ați făcut Pneumonie, imaginea pe Radiografie a Pneumoniei se va vedea și peste 6 luni dupa tratament! Adica, dacă peste 1-2-6 luni veți face iarăși Radiografie – se va vedea, si doctorul vă va zice ca iarăși faceți Pneumonie!

De aceea, păstrați toate imaginile radiologice!!! Iar daca nu a fost nimic – dar ați fost diagnosticați cu Pneumonie, păi atunci peste un timp tot nimic veți avea și tot veți fi diagnosticați cu Pneumonie!!! De aceea, eu foarte rar trimit copiii sa faca radiografii!!!”

 

Posted in FAQ by Stratulat Mihai