Ask a Doctor – De ce virozele nu necesită panică și medicamente de prisos

27/02/2017
virozele

Banalele răceli, virozele, constituie motive de îngrijorare pentru părintii mai puțin informați sau (incă) fără experientă. Această frică de viroze este adesea incurajată și amplificată de unii medici la care merg părintii cu copilul răcit.

Mihai Stratulat, cunoscutul pediatru care are o abordare constructivă, în sprijinul sănătătii copiilor, are o altă părere, pe care a expus-o de nenumărate ori pe grupul Ask a Doctor:

”Tot mai multe postări observ cu copii răciți, cu febră care durează mai mult de 1 săptămînă. În analize de sînge se observă la majoritatea o micșorare de leucocite (ce reprezintă o infecție virală) și cu multe monocite (ce ar presupune o infecție virală cu Epstein Barr), care în sine nu presupune o metodă de tratament specifică, doar simptomatică și, posibil, administrarea adițională a medicamentelor anivirale (imunostimulatoare)… AB terapia nu își are argumentarea în aceste cazuri!

Părinții vin cu întrebarea: ”Ce să-i dau să nu scap răceală mai departe sau să opresc răceala?”

Voi înțelegeți că așa ceva nu există! Ea o să evolueze așa cum are de evoluat! Nu aveți ce face! Dacă e o viroză simplă va fi mai ușor! Dacă e mai agresiv, virusul va fi cu febră înaltă primele 3 zile!
Nu folosiți viferonul/groprinosinul, dacă copilul nu are febră! Nu-l folosiți cu scop profilactic! Nu ajută, și cel mai des se întîmpla că îl folosiți 3-5 zile profilactic și apoi 3-5 zile că tratament! Nu suprasolicitați sistemul imun!

În IRVA dacă dați AB, să vă pregătiți moral, că după ce trece Infecția VIRALĂ, peste aprox. 3-7 zile copilul iar va răci, asta din cauza că dînd AB ați scăzut imunitatea și el iarăși o să înhațe o VIROZĂ… Și tot așa mai departe, dacă iarăși o să-i dați AB!!! Se creează un cerc vicios, din care veți putea ieși doar prin a trata virozele simptomatic, fără ‘anti-virale’ și mai cu seamă AB!!!virozele

Imunostimulatoarele și imunomodulatoarele (așa numitele preparate anti-virale) nu ajută cu nimic!!! Bani aruncați în vînt!!!

Teoretic ar putea să ajute doar în momentul în care virusul a intrat în organismul nostru și încă nu a început să se replice (perioadă de incubare)… Dar de unde să știm noi cînd a intrat? Perioada de incubare este de 1-7 zile… Iar în momentul în care apar primele semne de răceală, este prea tîrziu, căci virusul deja s-a înmulțit bine… Iar organismul nostru are deja capacitatea să lupte cu orice viroză, iar mai tîrziu își formează anticorpi și imunitate împotrivă acestui virus!!!

Copiii cînd răcesc ( fac viroze) își fac imunitate!!!

Acei copiii care merg la grădiniță, mai ales în primul an-își formează imunitatea!!! În al doilea an e puțin mai ușor și deja în anul 3 este cu mult mai bine!!!

Și nu încercați tot felul de prostii, de genul imunostimulatoare sau imunomodulatoare cu scopul de a întări imunitatea!!! Voi mai tare o slăbiți, stimulând imunitatea pînă se epuizează!!!

La copii la 1 lună are loc așa numită ‘prima încrucișare în hematologie’ și anume cresc limfocitele și scad segmentatele. Asta îi face pe copiii Dstra. mai vulnerabili la infecțiile virale și ei răcesc des! Își crează IMUNITATEA!!! Acest lucru se păstrează pînă la aprox. 5 ani cînd are loc a 2-a încrucișare-limfocitele și segmentatele revin la normal. Plus au deja imunitatea formată după toate răcelile din grădiniță! Ei tot merg în colectiv de copiii (la școală), dar nu se îmbolnăvesc așa de des!!!

De aceea vă zic nu panicați la întâlnirea cu virozele, bucurați-vă că răcesc-astfel își formează IMUNITATEA!”

Posted in FAQ by admin